Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moc bezmocných v praxi

Přišel jsem o dítě. O syna, kterého miluji, o kterého jsem se staral, jak jsem nejlépe uměl. Přišel jsem o něj možná proto, že jsem neuměl vymezit hranice, co si opravdu nenechám líbit. 

Veřejný dopis soudkyni Mgr. Fendrychové z České Lípy.

Brzy bude mému synovi, kterého jsem na základě vašeho rozhodnutí 5,5let neviděl a neslyšel, 18 let. Vaše rozhodnutí, abych nesměl vidět své dítě, trvá a stále tak každý den přináší neštěstí a zmar. Jsou chvíle, kdy se na to dá zapomenout. Je jich, ale málo a není úplná pravda, že to časem pomine. Prostě mé srdce miluje. Je to hodnota, kterou u sebe rozvíjím a rozvíjet budu. Jakmile jednou láska vstoupí do našeho srdce, není žádná síla, která by ji zastavila. To je podstatné, paní soudkyně. Každé vaše rozhodnutí může působit bolest, ale žádné vaše rozhodnutí mě nezatemní lásku v srdci. Jen v jistém kontextu je pravda, že čas vše urovná, že časem můžeme na příkoří a nespravedlnost zapomenout. Jen v jistém kontextu můžeme říct, že na zneužití dítěte zapomeneme, že na moment, kdy jsme neochránili své dítě před státním aparátem, zapomeneme, přestaneme si dávat vinu za své selhání. To, že se mnoho lidí podvoluje, nebo dokonce hledá způsoby, jak si zatemnit vědomí, aby se bránili před svědomím, před svým vědomím, že něco není v pořádku - neznamená, že toho jsou schopni všichni. 

 

Křivda kterou jste způsobila, samozřejmě, že existuje mnoho jiných popisů, jak vaše rozhodnutí pojmenovat, ale křivda je srozumitelná, je to křivé ohýbání zákona, křivé morální hodnoty, pokroucené podivné podvádění společnosti. 

 

Na stole jste měla desítky důkazů, že v naší bývalé rodině se matka nikdy o děti nestarala tak, jak si to běžně představujeme, ale že konkrétně v rodině kterou jste se rozhodla soudit a děti od rodičů a prarodičů oddělit, to bylo naopak. Muž, otec byl tím, kdo s dětmi psal úkoly, kdo s nimi chodil k zubaři, doktorovi, na třídní schůzky, kdo jim četl, zpíval, tančil s nimi, kdo k nim v noci stával, kdo je nosil na rukou, v klokákce, kdo je bral na výlety, kdo si s nimi dlouhé hodiny povídal, kdo si plně užíval jejich přítomnosti a věnoval jim svůj veškerý volný čas. Nestěžoval bych si, že žena taková nebyla, mě prostě život s dětmi naplňoval a žena domina mi přinášela jiné přednosti - kdyby jste do toho nevstoupila vy a ze své moci nerozmetala naše vztahy. 

 

Přesto, že jste věděla a víte, že má bývalá žena se k dětem nikdy neměla, jste rozhodla: 

že své dítě již nikdy neuvidím a své bývalé ženě budu platit a platit a to i zpětně, ačkoli si veškerý luxus rodinné ekofarmy ponechává pro sebe a já budu jen platit dluhy, které nadělala. 

 

Tak se stalo. 

 

Svého syna jsem již nikdy v klidu neviděl. Nikdy v klidu neslyšel. Vaše trapné rozhodnutí, že mohu synovi jednou za čtrnáct dní volat, snad neučí na žádné právnické škole, a doufám, že ani prezident, který vás pověřil mocí takové představy neměl. 

Samozřejmě, že se takový telefonický hovor nikdy neuskutečnil. Zabránit takovým hovorům nebylo pro mojí bývalou manželku žádný problém. Oproti jejímu požadavku, aby se její muž zabil, oproti její energii a schopnosti zkorumpovat státní aparát, aby otce jejich dětí stíhali a co nejvíce zbavili majetku, tohle opravdu nebylo žádným problém, aby se žádný telefonický kontakt neuskutečnil. 

 

Jak jste rozhodla, tak se stalo. 

 

Svět se stal horším. Nespravedlnost zjevnější. 

Jedna nespravedlnost plodí druhou. Tak se stalo. Jedna neochota chyby napravit, jedna neochota se omluvit, generuje další a další, dokud to zřejmě nepraskne. 

 

Máte takovou moc, že se proti ní sám nemohu postavit. Přesto jsem nepřijal roli zavrženého rodiče. Chyba není ve mě. Chyba není milovat své děti. Chyba není starat se o své děti. Chyba není ctít druhého rodiče. Chyba není respektovat druhého rodiče. Chyba není dopřát druhému rodiči štěstí z dětí. Chybou ani není rmoutit se, když vám mocné síly nějaké samosoudkyně zamezí styku s dětmi. Chybou ani není svůj smutek prožívat. Chybou není o tom s druhými mluvit. Chybou není, když vám z beznaděje uklouznou slova, které byste jinak nikdy neřekli. Chybou není napsat samosoudkyni, jaké dopady mají rozhodnutí. 

Chybou je nepoznat, kdo vás skutečně platí, kdo osnuje vaše kroky.  Slovy Napoleona Hilla (Jak přelstít ďábla) si děláte z lidského neštěstí živnost. Tak, jak jsem vnímal svoji kauzu, necháváte si platit za to, že podporujete nespravedlnost, že nadržujete drzým, nemorálním rodičům, že klidné a slušné lidi zbavujete dětí, sociálního statusu a nekonec i majetku - protože v takové společnosti vám, ještě v příměru N. Hilla, padají pečení holubi z nebe rovnou do huby.

 

Jen doufám, že dny a hodiny lidí jako jste vy budou sečteny a že změny, které ve společnosti probíhají, povedou k tomu, aby se podobné věci nikdy nikomu neopakovaly. Aby se soudci stávali lidé, kteří nepracují pro zlo. Aby již přestali být soudci lidé kteří v rukavičkách vraždí - Sokraty, Husy, Horákové, Píky a další a další slušné lidi. Aby se buďto soudy zrušili, na to, že dítě má dva rodiče nemusíte navštěvovat právnickou fakultu ani brát nadprůměrný plat, nebo aby to byli lidé, kteří drobné jiskry sváru nemění v plameny destruktivního žáru. Aby to těžké co v lidech vzniká tišili, upokojili, nerozvíjeli svými vlastními traumaty. Aby nepodléhali krizím a dočasným poklesům vibrací druhých.

 

Paní Fendrychová, dosud jste se neomluvila. V prvním veřejném dopise jsem vám psal, že vím, že se soudci neomlouvají - nikdy, nikomu. Váš rozum chápe, co se může skrývat v člověku, který se nikdy, nikomu neomluví. 

Je to i váš případ. Ublížila jste, zle jste rozhodla, poškodila jste osudy lidí, a to stále mluvím jen o své kauze. Jen neskutečně bezcitná … nemám slov … může oddělit dítě od rodiče. Trvale, definitivně. Za poplatek vám a tomu, kdo dítě získá. 

 

Dokud nepoznáte, kdo řídí vaše kroky, kdo mluví vašimi ústy, jste nebezpečím pro vše laskavé, něžné, milé, láskyplné. 

 

Každý máme svůj díl odpovědnosti. Záleží mi na lidech, které potkávám, na společnosti ve které žiji. Přeji si, abychom pěstovali lásku, dobrosrdečnost, osobní odvahu jít za štěstím. Když jsem si sedl v roce 2021 před bránu vašeho úřadu, doufal jsem, že odpustím všem lidem za těmito zdmi. Že jim odpustím a tak je snad opustím a již nikdy je nevpustím do svého života. Chvílemi jsem měl dojem, že vám mohu plně odpustit. Že mohu svojí kontemplací napravit vaše selhání. Zejména když mě chlad hladil hezkými vzpomínkami na to dobré co jsem pro mnohé v České Lípě  udělal. Profesorka Hogenová moje knižní vzpomínky na toto období ocenila jako fenomén roku. Z mého pohledu však ke zlaté tečce něco chybělo. Možná to byla náhoda, kdo ví. Státní aparát prodloužil v únoru 2021 noční vycházení, taková drobná čertovina, a já se musel večer zvedat od zdí vašeho úřadu a odcházet, abych někoho v noci nenakazil koronavirem SARS Co V 2. Přerušit kontemplaci a hladový a vymrzlý jít hledat přístřešek, To mě z meditací velmi rušilo. Mnohem silněji bych se cítil, kdybych tehdy usedl u vašich zdí a bran a nikam neodcházel.

 

Jiří Štágl, Dívčí hrad, Pálava, 20.8.2023 

 

Autor: Jiří Štágl | neděle 20.8.2023 11:50 | karma článku: 18,38 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Jiří Štágl

Umělá inteligence a učitelé

Vyzkoušel jsem si komunikaci s umělou inteligencí přes OpenAI. Jako letitý kantor mohu říci, že při mém krátkém pokusu je AI v únoru 2023 k nerozeznání od průměrného učitele.

4.2.2023 v 14:48 | Karma: 18,81 | Přečteno: 1328x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Šťastné a veselé z Bachmutu

Kdyby se článek jmenoval Arťom, asi by nikomu nepřišlo na mysl, že je to příběh jednoho z mnoha vojáku na východní frontě.

29.12.2022 v 19:58 | Karma: 14,72 | Přečteno: 439x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Jaromír Jágr fyzioterapeutem

Má to zapotřebí? Aby se Jaromír Jágr mohl pohybovat na střídačce, zapsal se v týmu jako fyzioterapeut.

15.10.2022 v 11:07 | Karma: 29,60 | Přečteno: 3629x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Pýcha

Tento článek je osobní zpovědí o pýše, která mě provázela a způsobila mnoho potíží. Omlouvám se, ale neuměl jsem to jinak.

29.8.2022 v 16:29 | Karma: 9,41 | Přečteno: 420x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Tantra Anonymous

Tantra Anonymous je projekt vycházející z předpokladu, že když něco lidé dělají z lásky a zároveň myslí na prospěch druhých, mohou hory přenášet.

22.8.2022 v 13:03 | Karma: 4,74 | Přečteno: 195x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Majitel malé ekofarmy, učitel, občan, také poutník životem, který si uvědomuje, že není podstatné co máme, ale co dobrého pro sebe a pro druhé uděláme. Přičemž dobro pro mě není tak relativní, jak se může v našem světě někdy zdát - kdy všichni děláme věci jen s dobrými záměry - a přitom ti druzí to tak často nevidí. Studoval jsem na VPA KG, FTVS UK, FF UK, TU Liberec, byl jsem Živnostníkem roku, Makro dobrým podnikatelem, získal ocenění od Business Leaders Forum, ale také jsem byl bezdomovcem, člověkem označeným za domácího násilníka. Těžko mě někdo označí za člověka nudy, člověka bez tváře a páteře. Prostě se s těmi nejlepšími záměry snažím konat pro sobe i druhé věci dobré, nerelativní: šířit vědomí a svědomí. Meditací, psaním, konáním. 

Více informací na webu ekosad.cz

Seznam rubrik