Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ti naši mladí, ti naši staří

Zarathuštra předvídal k jakému vnímání bude lidstvo směřovat. Žil ve znamení Berana a popisoval svět Ryb. Žil v době budování impérií a popisoval pilíře judaismu a křesťanství. Rozlišování dobra a zla.

Světla a tmy. Počátku a konce. Jing a jang.

Dualita minulých tisíciletí zřejmě ustupuje volání po jednotě. I v atmosféře minulého století se dalo vycítit, že dělení na Východ a na Západ je starou koncepcí založenou na zdůrazňování na oni a my, komunisté x kapitalisté, křesťané a pohané, aktivity ke spáse, nebo k věčnému zatracení. Dnes jsme asi všichni trochu jinde. Málokdo uvěří, že život je takto černobílý. Někdy dokonce natolik, že málem přestáváme rozlišovat co je dobro a co zlo, tedy to, na co jsme jako lidstvo dvatisíce let upírali pozornost. Jedním ze způsobů dualistického vidění světa je také zdůrazňování dělení na mladé a na staré. Budoucnost patří mládí! Úctu si zaslouží stáří! Hesla, která jsou toho důkazem. 

Vlastně ani sám nevím, zda jsem mlád, či stár. Cosi uvnitř se cítí jako pupen věčného mládí, jako rozkoš, která touží po životě, jenže obraz v zrcadle vytváří dojem, že mládí vypadá jinak. Občas slýchám, jak problematičtí jsou mladí lidé, jak chtějí chtějí všechno hned, kolika se dopouští chyb, jak již děti na základních školách neumí projevit úctu starším. Samozřejmě také slýchám, co s těmi stárnoucími lidmi, kteří poněkud přebujele zaplňují naši zem. Kdysi to bývalo jednodušší. Hluboce žitý dualismus dával jasné hranice od kud - pokud. Ať křesťané nebo komunisté, vždy tam dávali důraz na počátek a cíl. U křesťanů je to zrození Ježíše a jeho smrt jako předzvěst dosažení cíle. Pozemskou cestu bylo prostě nutné nějak přečkat a upínat se na cíl. Dokonce natolik, že často účel světil prostředky. Čarodějnice se upalovaly, pro jejich dobro, aby jejich duše dosáhly cíle. Gulagy i koncentrační tábory se také otvírali ve jménu svatého cíle. Jednotlivců na mučidlech, nebo v koncentračních táborech se nikdo neptal, zda se jim líbí na této cestě ke svatému cíli. Byly to jasné hranice mezi vírou a herezí. Mezi mladočechy a staročechy, mezi mladými a starými. 

Stáří požívalo úcty. Nezbedné dítě bylo možné ztrestat svržením ze skály, odložením či jiným trestem, neboť úcta k jedinci rostla úměrně k jeho věku. V kontextu tehdejšího věku naprosto srozumitelně. To pouze staří lidé věděli, jak přežít nebezpečné roky. Čím starší, tím spíše věděli, kde hledat zdroje vody v suchých letech a kam ustupovat před stoletou vodou. Také se dala předpokládat jejich jistá životní moudrost, kterou stvrzovali právě dožitím vysokého věku, při nelehkých rozhodováních o tom, zda kolaborovat, nebo se držet své víry a zbraně. Dnes často mladí nevnímají u starých lidí skoro žádnou z popsaných hodnot. Na stoleté vody máme zpracované plány, ten kdo jde stavět dům nevyhledává nejstaršího člena obce, aby se mu svěřil se svým záměrem. Také všichni dobře víme, že za svoji délku života nevděčí dnešní staří lidé své výjimečné prozřetelnosti, ale zejména státní lékařské péči. Není tedy jejich umem dožít se osmdesáti let, nemají recept pro mladé, jak toho dosáhnout. A také poměr. Kdy v jedné obci, v jednom kmeni se vždy našla desítka zdatných lidí, kteří mohli živit starého kmeta. Dnes, trochu nadneseně, čeká desítka starých na povinnou daň jednoho zdatného živnostníka. Stáří již není vzácností. Vzácností se stává spíše mládí. Mladí se nesnaží imitovat staré, jako tomu bývalo kdysi, ale naopak spíše staří imitují mladé a jsou i takoví, kteří si do vlasů a pod kůži pouští tísíce jedů, jen aby budily zdání, že jsou o pár let mladší.

Symbolem uplynulých let byly ryby. Jedna ryba nahoře, druhá dole. Dualismus duše a těla, nebo také Ježíše a Antikrista. Dnes jsme podle astrologů v jiné době, která nás prý podněcuje k hledání jednoty. Konec rozdělování lidu na budovatele a vlastizrádce, na muže a ženy… protože, co jsme mohli, to jsme zřejmě z důležitosti dualismu již zapsali do kolektivní paměti lidstva. Nyní je potřeba hledat jednotu. Faktem je, že každý z nás popíše mnoho rozdílů mezi mladými a starými. Co však mají společného? Co se jako červená niť vine od dítěte ke starci? 

Staré tělo se od mladého liší snad v každém aspektu. Přivoňte a pochovejte lidské miminko. S úsměvem a radostí mu utřete a napudrujte zadeček. Staří a mladí se liší v metabolických procesech, vzhledu, výkonu. Ale také efektivitě paměti, zraku, sluchu a z něj plynoucích kognitivních schopností, jako podkladu inteligence. 

Co je to tedy ve mně, co není ani mladé ani staré, respektive co jsem popsal jako pupen věčného mládí. Nebo co někdy někdy u mužů nazýváme věčným klukem. A my muži tomu u žen říkáme božská Múza. Co sjednocuje minulé s budoucím a dává skrze intuici porozumění smyslu života a životnímu údělu. Cosi, co navzdory síle kognitivních operací dokazujících fatálnost starodávné moudrosti “Prach jsi a v prach se obrátíš.”, brání destruktivním silám rychleji dosáhnout tohoto cíle a zaměřují se spíše na cestu, na laskavé, niterné propojení rozumu se srdcem. Na jednotu mládí a stáří v jednom člověku, v jednom národu i lidstvu. 

Vlastně jsem starý, jak se cítím. Čím více se ztotožňuji s tělem, tím prokazatelněji stárnu každou minutu. Moje zkušenost je, že čím více se zaměřuji na své nitro, tím více chápu, jak málo toho vím, jak mnoho toho toužím ještě poznat. Jak nepřesné je označení, zda jsem mlád či stár. Jen jakési tušení jednoty, že jsem, kde jsem.

 

Autor: Jiří Štágl | neděle 4.8.2019 11:22 | karma článku: 12,40 | přečteno: 411x
  • Další články autora

Jiří Štágl

Moc bezmocných v praxi

Přišel jsem o dítě. O syna, kterého miluji, o kterého jsem se staral, jak jsem nejlépe uměl. Přišel jsem o něj možná proto, že jsem neuměl vymezit hranice, co si opravdu nenechám líbit.

20.8.2023 v 11:50 | Karma: 18,38 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Umělá inteligence a učitelé

Vyzkoušel jsem si komunikaci s umělou inteligencí přes OpenAI. Jako letitý kantor mohu říci, že při mém krátkém pokusu je AI v únoru 2023 k nerozeznání od průměrného učitele.

4.2.2023 v 14:48 | Karma: 18,81 | Přečteno: 1328x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Šťastné a veselé z Bachmutu

Kdyby se článek jmenoval Arťom, asi by nikomu nepřišlo na mysl, že je to příběh jednoho z mnoha vojáku na východní frontě.

29.12.2022 v 19:58 | Karma: 14,72 | Přečteno: 439x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Jaromír Jágr fyzioterapeutem

Má to zapotřebí? Aby se Jaromír Jágr mohl pohybovat na střídačce, zapsal se v týmu jako fyzioterapeut.

15.10.2022 v 11:07 | Karma: 29,60 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Pýcha

Tento článek je osobní zpovědí o pýše, která mě provázela a způsobila mnoho potíží. Omlouvám se, ale neuměl jsem to jinak.

29.8.2022 v 16:29 | Karma: 9,41 | Přečteno: 420x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO bylo pro zvýšení věku pro odchod do důchodu, nelíbil se způsob, ukázal zápis

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  14:48

Aktualizujeme Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Hlavní hygienička Svrčinová ve funkci končí. Vláda ji na její žádost odvolala

24. dubna 2024  14:37

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová skončí, vláda ji ve středu na její vlastní žádost odvolala,...

Von der Leyenová chválila i Čechy. Za 20 let jste posílili vy i EU, uvedla

24. dubna 2024  14:31

Za začátek nové éry označila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vstup deseti východních...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Majitel malé ekofarmy, učitel, občan, také poutník životem, který si uvědomuje, že není podstatné co máme, ale co dobrého pro sebe a pro druhé uděláme. Přičemž dobro pro mě není tak relativní, jak se může v našem světě někdy zdát - kdy všichni děláme věci jen s dobrými záměry - a přitom ti druzí to tak často nevidí. Studoval jsem na VPA KG, FTVS UK, FF UK, TU Liberec, byl jsem Živnostníkem roku, Makro dobrým podnikatelem, získal ocenění od Business Leaders Forum, ale také jsem byl bezdomovcem, člověkem označeným za domácího násilníka. Těžko mě někdo označí za člověka nudy, člověka bez tváře a páteře. Prostě se s těmi nejlepšími záměry snažím konat pro sobe i druhé věci dobré, nerelativní: šířit vědomí a svědomí. Meditací, psaním, konáním. 

Více informací na webu ekosad.cz

Seznam rubrik