Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvořák a Vondroušová, Avast a AVG

Jako studenti jsme si někdy představovali člověka jako sněhuláka. Freudovo: Id, Ego, Superego. Eriksonovo: biologické, společenské, kulturní.

A také jsme si kreslili mnoho podobných znázornění osobnosti člověka do obrazu sněhuláka. Když jsem včera sledoval zápas Barbory Strýcové, nějak jsem tam ty tři koule sněhuláka uviděl. Líbí se mi styl Vondroušové, ale hrála Strýcová a pak Kvitová. Český ženský tenis je nějakou dobu zřejmě nejlepší na světě. Tedy objektivně podle výsledků: je nejlepší na světě. Ve Wimbledonu máme opakovaně v osmifinále čtyři Česky a třeba USA tři a Čína jednu hráčku. 

Když se vrátím k těm sněhulákům, tak pro mě srozumitelným modelem je představa člověka jako bytosti tvořené svým tělem (biologií), svými kognitivními dovednostmi (rozumem) a svojí duší. Není mým cílem tento model zde vysvětlovat, jedná se o moje porozumění sobě a světu. Každý koho jsem potkal se skládal z nějakého těla vystavěného evolucí, měl nějaké rozumové dovednosti a cosi, co nazývám duševním životem, tedy víru, morálku, vnitřní hudbu, prostě určité duševní kvality. 

Když jsem tak s potěšením sledoval zápas Barbory Strýcové, došlo mi, že patřím k národu, který má zřejmě dobře rozvinuté všechny tři sledovatelné parametry člověka. Tělo, rozum a duši. O těle může vypovídat délka dožití, nemoci, ale já v ten moment viděl sport a domnívám se, že skutečnou funkčnost těla sport velmi dobře ukazuje. Sport je někdy chápán jako boj nanečisto, nebo náhrada boje. Češi jsou dobří sportovci, stejně jako Slované byli obávanými válečníky. Slovanské ženy byly již za dob kdy jsme z tohoto území vytlačili Germány, popisovány jako statečné bojovnice. Naše tenistky jsou suprové, ale jiné národy teba preferují jiné sporty. Obecným dobrým příměrem může být srovnání národů na olympijských hrách. Znázornil jsem si to v takové tabulce. Vychází z Wikipedie a jsou v ní drobné chyby. Například počet medailí nerozlišuji za ČR, ČSSR, ČSFR (přepočteno na obyvatele), není tam zohlednění neúčast některých států v některých letech.  Ale orientačně, to něco říká. Naši lidi vychází v počtu medailí výrazně nadprůměrně.

 

Čína19,343022
USA4,482.548568
Rusko2,041.204590
Německo1,16719619
ČR0,152171.440
Norsko0,074476.385
10016.321

 

Po naší biologické či tělesné stránce jsme na tom dobře, případně byli jsme na tom dobře. 

Kognitivní dovednosti dnes uplatníte ponejvíce v práci s umělou inteligencí. Umělá inteligence nemá duši, ale matematické a logické operace zvládá stále dokonaleji. Umělá inteligence tu není od toho, aby psala romány, nebo nahradila “montovny”, jak si někdy děláme legraci sami ze sebe. Je tu spíše od toho, aby nahradila management montoven a její logistiku. Extra špičkou v těchto dovednostech a uplatnění umělé inteligence jsou pak například antiviry (soubor postupů, jak rozeznat zda nám program chce pomáhat nebo škodit) a pak samozřejmě zábavní průmysl, jako jsou třeba počítačové hry. Asi tušíte, kam mířím. Světové špička na obyvatele v antivirech je v ČR a Slovensko se k tomu hodně přibližuje. Stačí asi jenom jmenovat světové programy jakou jsou Avast a Avg. V tvorbě počítačových her jsme také na předním místě. Tedy druhá koule sněhuláka, reprezentující rozum, je v našem národě také dobře zastoupena.

Zbývá duše. Zde nemám argumenty. Argumenty lze používat na materiální hodnoty.  Za duševní činnost považuji síly a pohnutky, které jsou jenom rozumem a tělem zpracovány do viditelných věcí. Tedy rozum jim je podřízen. Za silný projev duševní síly považuji postoj Jana Husa a Jeronýma Pražského, Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů, Jana Palacha a Jana Zajíce, Heliodora Píky a Oskara Schindlera. Jsem rád, že potkávám (někdy jen v knihách a médiích) lidi, které považuji za obdařené duševní silou.  

Když si představím sněhuláka reprezentujícího osobnost člověka, tak mohu být spokojený, že se nacházím v této zemi, kde zvládáme sportovat, myslet a doufám, že i duševně žít. Všichni často chceme, aby to bylo lepší, aby i náš soused a náš drahý manžel či manželka měli svého sněhuláka v pořádku. Možná někdo do komentáře napíše, že v Čechách jsou ty největší svině, bezduché ovce a jiný biologický odpad. Není důvod se s ním přít, jistě má pravdu, když to tak pozoruje, ale je i pravdou, že tu máme nadprůměrně zdatné lidi jak biologicky, tak mentálně a snad i duševně. 

Někdy se říká, že ke štěstí stačí, když si uvědomíme, že je to dobrý. 

 

Autor: Jiří Štágl | sobota 6.7.2019 23:41 | karma článku: 15,65 | přečteno: 562x
  • Další články autora

Jiří Štágl

Moc bezmocných v praxi

Přišel jsem o dítě. O syna, kterého miluji, o kterého jsem se staral, jak jsem nejlépe uměl. Přišel jsem o něj možná proto, že jsem neuměl vymezit hranice, co si opravdu nenechám líbit.

20.8.2023 v 11:50 | Karma: 18,38 | Přečteno: 800x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Umělá inteligence a učitelé

Vyzkoušel jsem si komunikaci s umělou inteligencí přes OpenAI. Jako letitý kantor mohu říci, že při mém krátkém pokusu je AI v únoru 2023 k nerozeznání od průměrného učitele.

4.2.2023 v 14:48 | Karma: 18,81 | Přečteno: 1328x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Šťastné a veselé z Bachmutu

Kdyby se článek jmenoval Arťom, asi by nikomu nepřišlo na mysl, že je to příběh jednoho z mnoha vojáku na východní frontě.

29.12.2022 v 19:58 | Karma: 14,72 | Přečteno: 439x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Jaromír Jágr fyzioterapeutem

Má to zapotřebí? Aby se Jaromír Jágr mohl pohybovat na střídačce, zapsal se v týmu jako fyzioterapeut.

15.10.2022 v 11:07 | Karma: 29,60 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Pýcha

Tento článek je osobní zpovědí o pýše, která mě provázela a způsobila mnoho potíží. Omlouvám se, ale neuměl jsem to jinak.

29.8.2022 v 16:29 | Karma: 9,41 | Přečteno: 420x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Majitel malé ekofarmy, učitel, občan, také poutník životem, který si uvědomuje, že není podstatné co máme, ale co dobrého pro sebe a pro druhé uděláme. Přičemž dobro pro mě není tak relativní, jak se může v našem světě někdy zdát - kdy všichni děláme věci jen s dobrými záměry - a přitom ti druzí to tak často nevidí. Studoval jsem na VPA KG, FTVS UK, FF UK, TU Liberec, byl jsem Živnostníkem roku, Makro dobrým podnikatelem, získal ocenění od Business Leaders Forum, ale také jsem byl bezdomovcem, člověkem označeným za domácího násilníka. Těžko mě někdo označí za člověka nudy, člověka bez tváře a páteře. Prostě se s těmi nejlepšími záměry snažím konat pro sobe i druhé věci dobré, nerelativní: šířit vědomí a svědomí. Meditací, psaním, konáním. 

Více informací na webu ekosad.cz

Seznam rubrik