Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mouchy, stopaři a děti

Když jedete autem vlahým letním podvečerem naší krajiny, zjistíte, že už ani ty mouchy nejsou co bývaly. Zatímco před dvaceti lety jste měli hmyzem zadělané světlomety a čelní sklo, dnes je to pro řidiče celkem pohoda.

Žádné komplikace s jízdou.

Taková přirozená cesta pokroku. Všiml jsem si, že kromě much a jiné havěti zmizeli ze silnic také stopaři. Měsíce čekám na stopaře kterého budu moci svést a zachovat se tak, jak se ke mě chovali jiní, když jsem sám potřeboval svézt. Možná je to dobře, prostě jsme zbohatli a mladí jsou nezávislejší a jezdí svými auty. Vím, že to není definitivní. Stejně jako ty rozpláclé mouchy na předním skle, lze při troše štěstí zahlédnout i stopaře. Že jich ale ubylo, to je fakt.

Na střední školu jsem v neděli jezdil přeplněným špinavým vlakem, kde bylo pro mladé lidi spousty podnětů. Nebyla to doba displejů a zacpaných uší takže jsme hlasitě mluvili, vyjadřovali se k hudbě, sportu, tlačili se v naději, že si sedneme. Před příjezdem vlaku se mluvilo, nabídnout cigáro patřilo k základní slušnosti, a to byly cigarety k tehdejší kupní síle dražší než dnes, za jednu socialistickou výplatu jste si jich mohli koupit výrazně méně. V pátek jsem se z průmky vracel zásadně stopem. Stejně jako vlaky, byly i silnice občas přeplněné stopaři. Dnes jsou silnice přeplněné auty. Tehdy byly situace, že jste si stoupli do fronty. Šli jste až za někoho na třetí či čtvrté místo, a i když aut tolik nejezdilo, věděli jste, že v průměru každé patnácté auto zastaví. Byly i excesi, kamarád, později student na matfyzu, jezdil v tak hrozných hadrech typu “vaťák”, že mýtus pravidla patnáctého auta pravidelně bořil. A cestování stopem ve vojenské uniformě? Tak o tom statistiku nemám, ale bylo to rozhodně rychlejší a spolehlivější než cesta vlakem. Lampasáci samozřejmě věděli, že pro ně platí embargo.

Vlastně je zajímavé se zeptat, proč nás tehdy lidé brali. Koupit si auto nebylo snadné. Nevybavuji si, že by si někdo z naší ulice dokázal koupit nové auto. Dnes si dělník ve Škodovce z jedné prémie pořídí slušné spolehlivé auto, kdysi to byla otázka desetiletí ze základního platu našetřit na auto. Tak proč někdo bral stopaře, když bylo získání auta tak těžké?

Krátce po revoluci jsem procestoval téměř všechny státy Evropy, vynechal snad jenom drobná knížectví. Také tam se hojně cestovalo stopem. Ve Švédsku mě vezl veterán z války ve Vietnamu a pořád mi chtěl něco darovat, ve Finsku pak děvče, která vypadalo na šestnáct let a rovnou mě zvalo domů, protože u polárního kruhu jsou studené noci. V Rusku po mě chtěli všichni peníze a nebo aspoň předmluvit vízum, písemné pozvání do ČSFR. Ve Francii mě spousta lidí pozvala na oběd, nebo aspoň na kávu. Němci byly neúprosně zdvořilí. Rumuni vybíraví. Bulhaři zvědaví. Italové, to je na samotné povídání. Byla to jiná doba u nás doma i v celé Evropě.

Také si říkám, že kromě much a stopařů mizí i dětské bunkry. Na každém rohu je nějaké oranžové hřiště, nebo parádní trenažéry pro kondiční cvičení, ale dětí tam tolik není. A i kdyby kamery hlídaly jejich bezpečnost i z dronů, zřejmě jich tam více nebude. My jako děti jsme si budovali bunkry na místech, kde jsme se domnívali, že nás dospělí nevidí, kam za námi nezajdou. Kdyby se objevil dron, byl by to boj na život a na smrt. Určitě bychom vymysleli jak ho sundat, a pak si klidně nechat nasekat na zadek za tu lumpárnu. Byla by to otázka cti. Tahali jsme větve, úžasné bylo najít plech, borec byl ten, kdo z domů přinesl sekeru nebo kladivo a pár hřebíků. Žádný bunkr nám nespadnul na hlavu a nějak jsme věděli, že si kdokoli z nás může neopatrností useknout prst, ale nikdy si ho nikdo neusknul.

Autor: Jiří Štágl | pondělí 20.5.2019 6:17 | karma článku: 15,50 | přečteno: 340x
  • Další články autora

Jiří Štágl

Moc bezmocných v praxi

Přišel jsem o dítě. O syna, kterého miluji, o kterého jsem se staral, jak jsem nejlépe uměl. Přišel jsem o něj možná proto, že jsem neuměl vymezit hranice, co si opravdu nenechám líbit.

20.8.2023 v 11:50 | Karma: 18,38 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Umělá inteligence a učitelé

Vyzkoušel jsem si komunikaci s umělou inteligencí přes OpenAI. Jako letitý kantor mohu říci, že při mém krátkém pokusu je AI v únoru 2023 k nerozeznání od průměrného učitele.

4.2.2023 v 14:48 | Karma: 18,81 | Přečteno: 1328x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Šťastné a veselé z Bachmutu

Kdyby se článek jmenoval Arťom, asi by nikomu nepřišlo na mysl, že je to příběh jednoho z mnoha vojáku na východní frontě.

29.12.2022 v 19:58 | Karma: 14,72 | Přečteno: 439x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Jaromír Jágr fyzioterapeutem

Má to zapotřebí? Aby se Jaromír Jágr mohl pohybovat na střídačce, zapsal se v týmu jako fyzioterapeut.

15.10.2022 v 11:07 | Karma: 29,60 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Společnost

Jiří Štágl

Pýcha

Tento článek je osobní zpovědí o pýše, která mě provázela a způsobila mnoho potíží. Omlouvám se, ale neuměl jsem to jinak.

29.8.2022 v 16:29 | Karma: 9,41 | Přečteno: 420x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Majitel malé ekofarmy, učitel, občan, také poutník životem, který si uvědomuje, že není podstatné co máme, ale co dobrého pro sebe a pro druhé uděláme. Přičemž dobro pro mě není tak relativní, jak se může v našem světě někdy zdát - kdy všichni děláme věci jen s dobrými záměry - a přitom ti druzí to tak často nevidí. Studoval jsem na VPA KG, FTVS UK, FF UK, TU Liberec, byl jsem Živnostníkem roku, Makro dobrým podnikatelem, získal ocenění od Business Leaders Forum, ale také jsem byl bezdomovcem, člověkem označeným za domácího násilníka. Těžko mě někdo označí za člověka nudy, člověka bez tváře a páteře. Prostě se s těmi nejlepšími záměry snažím konat pro sobe i druhé věci dobré, nerelativní: šířit vědomí a svědomí. Meditací, psaním, konáním. 

Více informací na webu ekosad.cz

Seznam rubrik