Sousedi a mystika

31. 07. 2018 15:32:08
Poslední tři čtyři měsíce mám mnoho důvodů být naštvaný. Své důvody asi může najít hodně lidí. Ty moje, bych vám nepřál.Svět se mi obrátil vzhůru nohama, skoro jako kdybyste věřícímu ukázali, že Bůh není.

To se těžko popisuje v krátké úvaze, dá se to brát jenom jako fakt, že člověku najednou dojde, co samozřejmě ví, ale pokud chce ve zdraví přežít, tak si to nepřipouští, že svět není spravedlivý, že svět pouze je.

Z pěkného domu na samotě mezi loukou, lesem a sady jsem se ocitl v malé panelákové garsonce. Jednu výhodu měla od začátku, kromě toho, že byla velmi levná, byl z ní nádherný výhled. Věděl jsem, že jestli se nemám utopit v žalu, potřebuji výhled, ve Feng šuej tomu říkají Fénix. Výhled a nadhled nad vstávajícím i usnínajícím městem. V dálce lesy a pod mnou 12 pater svobody. Jenže tím to tak asi končilo.

První noc jsem si hned rozpomenul, co to je panelák. Někdy se tomu říkala králikárna. Pokud jste v garsonce, tak by se to králikarně dalo přirovnat. Garsonka je něco jako kotec. Koutek na hygienu a pak living prostor, místo ke spaní, ke čtení, k mytí nádobí, prostě ke všemu. Svatý Patrik se modlil Bůh nade mnou, Bůh pode mnou, Bůh vedle mě atd. Tady by dalo aplikovat slovo “soused”. Soused nade mnou, soused v diagonále... (to je osm sousedů, jejichž zvuky slyšíte), soused ve mně. Devítka to už je mystické číslo. Mystiku lze také vidět jako způsob, kdy za zavřenými očima nazíráte na další světy. Když jsem první noc naslouchal zvukům dalších osadníku, neuměl jsem u mnoha zvuků rozlišit, odkud to vlastně přichází. Výtah poznáte, spláchnutí také, ale nemohl jsem usnout. Nejodpornější zdánlivě nekončící zvuk jsem nevyřešil ani druhé noci, kdy jsem chodil po nejbližších patrech, abych zjistil odkud pochází. Jako kdyby neměl žádný řád.

Naštěstí jsem dostal dobrý nápad a koupil si chrániče sluchu. Hotová mystika. Vnější svět se uzavře a můžete slyšet své tělo. Také funguje náhradní zdroj zvuků, někdo usíná u televize, mě se osvědčily relaxace na na internetu. Asi nejsem jediný, kdo má tento problém. Myslím jediný na světě. Uživatelé USA naplnili internet hudbou ke spaní, kterou můžete zadarmo poslouchat až do rána. Vůbec je fantastické, kolik lidí je ochotných svůj um nabídnout druhým. Teď si tak říkám, že k nim patří i nezištní blogeři. Zdarma se dělí se o své vidění a rozšiřují tak obecné povědomí.

Zpět ke kotci. Po měsíci mi došlo, co bylo tím zajímavým a výrazným zvukem. Nemám důkaz, ale jak jsem si to spojil dohromady, tak to zmizelo. Není to samozřejmě sílou myšlenky, ale v tomto paneláku je většina garsonek pronajímána a je zde velká migrace obyvatel. Nejspíš se jednalo o boxovací pytel. Trénink začínal okolo jedenácté večerní. Plácající zvuky trvaly v jistém rytmu asi 3 minuty a pak asi 10 minut nic. Z počátku jsem myslel, že je konec zvuků a proto mě jejich pokračování nemile překvapovalo. Jejich cyklus trval hodinu, někdy trochu déle. Pak sprcha. A potom byl do druhé noci z tohoto místa klid.

Dnes jsem našel jiného viníka. Jsou úmorná vedra. Tak velká, že jsem si dal černé plechy na balkón a začal sušit švestky přímo na slunci. Funguje to. V Turecku takhle suší meruňky a asi i jiné ovoce. Dva dny a švestky jsou suché. Pokud by přímo nade mnou nebydlel “soused”, který má na balkóně zavěšené truhlíky a ty když zalévá, tak na můj parapet (plný švestek) dopadá voda i s kousky hlíny. Dopustil jsem se chyby, že když to večer hodně přelil, tak jsem vykoukl a na jakousi šedivou hlavu zavolal, jestli by si nemohl dát pod truhlíky podložky, aby mi voda necákala na balkón. Chyba byla v tom, že zalívač přestal zalévat večer hodně a začal zalévat méně, ale často, tedy i přes den, kdy jsem sušil na balóně své švestky. Boxera jsem nechytil a možná dobře tak, tak aspoň tohoto hříšníka. Ihned jsem vyběhl do vyššího patra, zabouchal a z očí do očí jej požádal, ať si koupí podložky, že mi cáká na švestky. Byl to starý, hodně starý muž. Omlouval se, že se mu třesou ruce, říkla, že to nepřelívá, ale někdy se mu nedaří trefit. Tak jo, říkal jsem si, že snad to bude dobrý. Když jsem se vrátil dolů, ještě mě napadlo, že mu donesu pár švestek. Jsou výtečné, žádný dovoz. Bylo to pár minut, ale pán si zapomněl zavřít dveře a tak jsem viděl, jak na stěně té malé garsonky má spousty medailí a diplomů. Běhal dlouhé tratě. Zbytek místnosti byl jako skleník. Podával jsem mu švestky a s pohledem na diplomy říkám: “To je pěkná sbírka”. Neodpověděl. Řekl, že je pěkně teplo a tak půjde i odpoledne běhat. Za švestky poděkoval. A já vím, že mi schválně na mé švestky cákat nebude. Když zavřu oči vidím souseda nade mnou a nemá to k mystice moc daleko.

Autor: Jiří Štágl | úterý 31.7.2018 15:32 | karma článku: 17.41 | přečteno: 660x

Další články blogera

Jiří Štágl

Moc bezmocných v praxi

Přišel jsem o dítě. O syna, kterého miluji, o kterého jsem se staral, jak jsem nejlépe uměl. Přišel jsem o něj možná proto, že jsem neuměl vymezit hranice, co si opravdu nenechám líbit.

20.8.2023 v 11:50 | Karma článku: 18.38 | Přečteno: 797 | Diskuse

Jiří Štágl

Umělá inteligence a učitelé

Vyzkoušel jsem si komunikaci s umělou inteligencí přes OpenAI. Jako letitý kantor mohu říci, že při mém krátkém pokusu je AI v únoru 2023 k nerozeznání od průměrného učitele.

4.2.2023 v 14:48 | Karma článku: 18.81 | Přečteno: 1325 | Diskuse

Jiří Štágl

Šťastné a veselé z Bachmutu

Kdyby se článek jmenoval Arťom, asi by nikomu nepřišlo na mysl, že je to příběh jednoho z mnoha vojáku na východní frontě.

29.12.2022 v 19:58 | Karma článku: 14.16 | Přečteno: 435 | Diskuse

Jiří Štágl

Jaromír Jágr fyzioterapeutem

Má to zapotřebí? Aby se Jaromír Jágr mohl pohybovat na střídačce, zapsal se v týmu jako fyzioterapeut.

15.10.2022 v 11:07 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 3624 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.42 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 300 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 822

Majitel malé ekofarmy, učitel, občan, také poutník životem, který si uvědomuje, že není podstatné co máme, ale co dobrého pro sebe a pro druhé uděláme. Přičemž dobro pro mě není tak relativní, jak se může v našem světě někdy zdát - kdy všichni děláme věci jen s dobrými záměry - a přitom ti druzí to tak často nevidí. Studoval jsem na VPA KG, FTVS UK, FF UK, TU Liberec, byl jsem Živnostníkem roku, Makro dobrým podnikatelem, získal ocenění od Business Leaders Forum, ale také jsem byl bezdomovcem, člověkem označeným za domácího násilníka. Těžko mě někdo označí za člověka nudy, člověka bez tváře a páteře. Prostě se s těmi nejlepšími záměry snažím konat pro sobe i druhé věci dobré, nerelativní: šířit vědomí a svědomí. Meditací, psaním, konáním. 

Více informací na webu ekosad.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...